Domača juha z drobnjakovimi štrukeljci

Domača goveja ali kokošja juha je bila včasih  na jedilniku le ob nedeljah in praznikih, zlasti kurjo juho pa so postregli tudi porodnicam in bolnikom. Nedvomno pa je juha ena od klasik družinskih nedeljskih kosil na Loškem tudi dandanes. Juha je ponavadi obogatena z različnimi jušnimi vložki in zakuhami, katerim so lahko zaradi posebnega okusa dodana tudi zelišča z domačega vrta. Eno izmed njih je tudi drobnjak, ki smo ga kot nadev vključili v majhne štrukeljčke, ki se veselo poigravajo na krožniku in čakajo, da jih zajamete.

Sestavine:

Goveja ali kokošja juha

  • 500 g bočnika ali 1/2 kokoši (brez mozgovih kosti)
  • 2 goveji mozgovi kosti
  • 1 čebula
  • sol
  • sesekljan peteršilj
  • šopek jušne zelenjave: zeleni peteršilj, peteršilj (koren), korenje, por, zelena (gomolj), rumena koleraba, lovorjev list, cel poper, žafranika,

Drobnjakovi štrukeljci:

  • vlečeno testo z dodatkom kvasa
  • razžvrkljano jajce s soljo
  • narezan drobnjak

Priprava:

Goveja ali kokošja juha

Kosti, meso, jušno zelenjavo in neolupljeno, na pol prerezano popečeno čebulo, damo v dva litra osoljene vode in zavremo. Prvih nekaj minut kuhanja posnemamo pene. Juhi dodamo začimbe: lovorjev list, cel poper, žafraniko. Juho kuhamo pokrito na blagem ognju (ne sme premočno vreti, kajti tako postane motna) približno tri ure. V kuhano juho damo poljubno zakuho. Preden jo postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Za dobro juho položimo meso v hladno vodo, če pa hočemo imeti dobro sočno govedino, pa meso položimo v vodo šele takrat, ko zavre, nadaljnji postopek pa je isti.
Včasih malo pozabimo na juho, pa nam premočno zavre in njena bistrost izgine oz. postane motna. To težavo lahko rešimo tako, da v vrelo juho stresemo nekaj kockic ledu. Nastali temperaturni šok nam včasih pomaga pridobiti nazaj bistrost juhe, vendar žal ne vedno. Če je juha postala preveč motna, je edina rešitev ta, da kuhano juho odcedimo, ohladimo, odstranimo maščobo, v mrzlo juho stresemo dva beljaka in jo počasi (med občasnim rahlim mešanjem dna lonca) zavremo. Ko bo juha zavrela, bo zopet zažarela v svojem bistrem sijaju.

Drobnjakovi štrukeljci:

Vlečeno testo z malo dodanega kvasa razvaljamo v trak debeline 3 mm in 8 cm širine, ga premažemo z jajcem, potresemo z drobnjakom in tesno zavijemo. S topim delom noža narežemo 2 cm široke štrukeljce, ki jih skuhamo v vreli slani vodi. Kuhane poberemo iz vode in zalijemo z juho.

Nazaj na seznam receptov