Jedi, ki jih je ohranila zgodovina

Škofjeloško območje v objemu dveh rek in dveh dolin v sebi skriva tudi številne kulinarične pestrosti.
Bogata kulturna in naravna dediščina si podajata roko z dragoceno dediščino naših babic, mojstric priprave jedi.
V hipu si lahko predstavljamo, kako je iz njihovih kuhinj dišalo po kruhu iz krušne peči,
potici, domačih štrukljih in okusnih žgancih.

Stara dobra kuha za današnje čase

Danes, toliko let kasneje, smo iz skrinj naših babic izbrali nekaj njihovih najboljših kuharskih mojstrovin ter jih nadgradili in prilagodili okusom sodobnega časa. Gre za jedi, ki so privlačne tako za domačega kot tujega gosta. Izmed več kot sto zbranih receptov, smo ob sodelovanju etnologinje in predsednika sekcije gostincev ter kuharskega mojstra Andreja Goljata oblikovali izbor jedi, ki je pred vami.

Priprava palete okusov loškega podeželja je gostince s Škofjeloškega povezala z lokalnimi kmetovalci. Pestrost zelenjave s podeželskih vrtov, gobe in gozdni sadeži iz lokalnih gozdov, sadje iz travniških sadovnjakov, sveže in zdravo meso, zelišča in med, ki ga marljivo nabirajo čebele … Vse to je osnova kulinarične ponudbe, ki so jo gostinci uvrstili v svoje jedilnike, saj se zavedajo sodobnih trendov in pomena zdravega prehranjevanja, ki temelji na sezonskih jedeh in živilih lokalnega izvora. Kulinarična ponudba je sicer prilagojena danostim posameznih letnih časov.

S tem projektom na Loškem svoja vrata odpira zdrava in domača kuhinja iz surovin škofjeloškega območja. Kuhinja, ki povezuje tradicijo in inovativnost, preteklost in sedanjost.

NAJ VAS OKUSI LOŠKEGA PODEŽELJA POPELJEJO V NOVA KULINARIČNA DOŽIVETJA!